Danmarksmesterskabet 2003 - Set fra sidelinien 
af Niels Erik Krüger, DGSK's formand 
Danmarksmesterskabet for stående jagthunde blev afviklet omkring Årslev på Fyn. DM 2003 blev dømt af Mogens Vestergaard Hansen, Poul Vestervang og Finn Møller Jørgensen (ordf.) DGSK havde fire hunde med til dette års DM, det var Lyngmosegårds David opdr. Ejer og fører. Kristian Thomsen. Åens X-tra Luffe Opdr. Ejer og fører. Erik Petersen. Troldmarkens Abelone. Opdr. Kristian Frøkjær. Ejer og fører. Flemming Østergaard. Samt Troldmarkens Chico. Opdr. Kristian Frøkjær. Ejer og fører. Lorenz Clemmensen. Chico kom med i stedet for Pointer Søstermosens Riff, der var blevet syg. 

Jeg gik med på hold 3, her var Luffe og Abelone de sortes repræsentanter. Luffe startede sammen med Es Feuda, på en rapsmark, begge gik stort og flot. Feuda slår langt ud langs et hegn, og får en situation med en knaldapport, Luffe viser sekundering. Abelone kom ud mod Is Skot, Abelone når kun at lave et slag, før Skot får stand, han stak lige frem i marken, Skot når ikke at stoppe efter han har rejst fasanen, og laver også en flot knaldapport, Abelone viser spontan sekundering. Luffe og Abelone bliver afprøvet mod hinanden, Luffe får hurtig stand, på ordre rejser han præcis en fasan, komplet ro i opfløj og skud, samt en god apport. Igen viser Abelone sekundering. Abelone får en ny partner, Abelone slår klogt under vind, og forsvinder bag en bakke, hun findes i stand, tæt på skovbryn, hun rejser præcis en agerhøne, og er rolig i opfløj og skud, og hun viser en rigtig god apport på den anskudte fugl. Lige før frokost prøves Luffe og Abelone igen sammen, Luffe slår langt ud under vind, og opnår stand, Abelone kommer derned og viser igen en flot sekundering, da Erik og dommeren kommer derned, løber en agerhøne fra området, Luffe kan ikke komme til at gøre arbejdet færdig, da naboen kommer ud og brokker sig fordi, vi holder på hans stubmark. Efter dette tager Luffe nogle store flotte slag i roemarken, og på toppen af en bakke tager han stand, Erik kommer op, og giver rejseordre, Luffe går frem og rejser fasan, og er rolig i opfløj og skud, apporter fasanen godt. 

Lyngmosegaards David står i roerne

På hold 1 havde David gået rigtig godt, og havde en god fugletagning. Chico gik også godt, fandt fugl, rejste villigt ro i opfløj og skud, fuglen blev ikke skudt, så Chico skulle apportere en udkastet fugl. Desværre smider Chico fuglen inden han når tilbage til Lorenz, og Chico måtte animeres noget inden han tager den igen. Ud af de 25 hunde som startede dette års DM var der til middag skudt over de 21, flere af dem havde flere situationer. 

Dommertrioen voterer; fra venstre Mogens Vestergaard Hansen, 
Finn Møller Jørgensen (ordf.) og Poul Vestervang 

Til 2 heat havde dommerne taget 13 hunde med, det var følgende . ES Nordvestjydens Lady, ES Østkystens Leika, Breton Paw. Lyngmosegårds David, Pointer Flemløses Amanda, Pointer Spurvfuglens Fly, Åens X-tra Luffe, Pointer Astrups Siff, IS Thorn, Troldmarkens Abelone, Pointer Fugledes Vento, Breton PVN`s Poker og Breton Marki. 


Tre Gordon Settere var med over middag; 
Fra venstre Troldmarkens Abelone, Åens X-tra Luffe og Lyngmosegaards David

David og Paw var ude i et kort slip, da Paw hurtig fandt fugl, og lavede et godt stykke arbejde, fuglen blev ikke fældet. David gik godt men blev slået på fugl. Luffe og Siff gik stort og godt, med Luffe som den der gik renest på marken, Siff tager stand, men kan ikke påvise vildt, Luffe kommer til samme område og opnår stand, vi er spændte hvad nu? Luffe er sikker og laver endnu et prima stykke fuglearbejde. Abelone og Thorn startede i et smalt stykke roer, i det første slag støder Abelone en agerhøne, viser prompte respekt, senere misser hun en agerhøne til, derefter går hun noget egenrådig, er lidt svær at koble. Marki og David begge hunde går godt, med en lille overtag til Marki, han kaster sig i stand, og laver et førsteklasses stykke fuglearbejde. 

Matchning. Siff og David. David går godt og ligger over Siff, Siff udgår. David mod Lady. David går igen godt, og får stand løser selv, senere burde David sekundere Lady, David udgår, kun én plads fra placering. Lady møder Fly, her har Fly en prima fugletagning, og vinder over Lady. Lady bliver 6. vinder. Fly og Amanda, her ligger Fly over Amanda og Amanda bliver 5. Vinder. Fly kan ikke komme højre op på ranglisten, Fly 4. vinder. Marki mod Paw, her ligger Marki langt over Paw i format og stil, men desværre for Marki støder han en fugl, Marki bliver 3. vinder. Finale bliver så Luffe mod Paw. Begge hunde lægger godt ud, med store brede udslag, men efter kort tid tager Luffe teten og viser et første klasse søg, går fra kant til kant i den store roemark, et søg der en DANMARKSMESTER værdig. Dommerne lader koble da Luffe lå langt over Paw. Paw bliver 2. vinder
1. vinder og Danmarksmester 2003 bliver Gordon Setter Åens X-tra Luffe
.


Åens X-tra Luffe v/Erik Petersen ved præmieoverrækkelsen 


Det var en stolt formand der gik op til Erik og kunne ønske ham og Luffe tillykke. Jeg sagde til Erik, "Du fatter ikke hvad du og Luffe har præsteret endnu, det tager flere dage". Jeg har prøvet det selv da jeg vandt DM i 1992, med Åens Dapper Dan. Luffe er efter Åens DR. Whitefoot, som jo var kuldbror til Dapper Dan, så endnu en gang beviser det, at blodet fra Leika og Dannie var noget helt unikt. Endnu en gang tillykke til Erik Petersen, og ikke mindst til Luffe.

Danmarksmester 2003 Åens X-tra Luffe

Dette DM afslutter et efterår som ikke er set tidligere, masser af præmier, på kvalitets klasser, brugsprøver, en 4. vinder på Dansk Jagthunde Derby, en 2. vinder, en 4. vinder og en 6. vinder på de store vinderklasser, og så ikke mindst en Danmarksmester. Jeg vil skrive lidt om efteråret som helhed senere.

/NEK [17/10/2003]