index STARTSIDE       TILBAGE til sidste nyt.htm

VERDENSMESTERSKAB  HERM  FRANKRIG

 

    Herm headquarter.jpg (31448 bytes)   Poul Valdemar Verdensmester St. Hubertus.jpg (33381 bytes)   Sikas Skipper.jpg (42019 bytes)

Standkvarter i Herm  syd for Bordeaux Frankrig
Verdenmester St. Hubertus Poul Valdemar Nielsen med Breton PVN´s Mira
Verdenmester hold St. Hubertus Engelsk Setter Sikas Skipper og Jørgen Nissen

 Herm träningstur.jpg (41312 bytes)  Herm Barret St Hubertus.jpg (37944 bytes)  Herm Rex Applaus Ulrik.jpg (45821 bytes)

Träningstur i de sydfranske fyrreskov - Matchning (barret) St. hubertus & Rex/Applaus og Ulrik på träning

Herm erik  luffe stand.jpg (42658 bytes)  Herm Trigger Henrik  Valdemar L.jpg (27633 bytes) Herm Toes Brahms.jpg (54303 bytes)

Aaens X-tra Luffe og EP under träning
Sølvvinder Trigger Vant Marre og Henrik Bennedsen ved vandapport med dansk dommer Valdemar Larsen
Korthaar Toes Brahms ved Karl Georg Kristiansen  under träningen

Herm barret med Islo.jpg (36728 bytes)    Senjas Rex til VM. II jpg.jpg (116232 bytes)
Islo du grand Valy ved Kohli/förer: Conadi vinder förste dags matchning med CACIT under VM
Engelsk setter Senjas Rex på förtse dagen under VM med syd europisk rejsning


  Herm Applaus vandapport.jpg (45475 bytes)  Herm luffe nr 45.jpg (40488 bytes)  Herm verdensmester Olivia vand.jpg (34968 bytes)

Troldmarkens Applus og Ulrik stadelhofer ved vandapport -   nr. 45 klar til start  -  Olivia des Plaines  Verdensmester ved vandapport

Mayday de la Nantilliere.jpg (41253 bytes)

Mayday de Nantelliere

Joop von Eixelberg.jpg (43459 bytes)

Joop von Eixelberg

Islo_du_Grand_Valy.jpg (36972 bytes)

Islo du Grand Valy CACIT vinder på VM´s förstedag. Förer Conadi - ejer Kohli SW.

 

Herm frokost.jpg (28985 bytes)  UniQcar.jpg (30740 bytes)

Frokost hjemme ved hytten i 38 graders varme ( 26 i skyggen) og vor bil vakte end del opsigt - læs om Uniq via foto

TOPPEN AF SIDEN    index STARTSIDE

Verdensmesterskab

Herm Frankrig 

Championnat du Monde - Chiens d´Arrêt XXIIIéme kaldes VM på fransk for stående jagthunde.

Tekst & Foto                                                              Bragt i DKK´s medlemsblad "HUNDEN" 111 Årgang - nr 12 - december 2001

Erik Petersen 

Varme rammer for stående jagthunde

Efter 2000 kilometer på Europas motorveje arriverede vi til Atlanterhavs bugten Biscayen og vindistriktet Bordeuax i det sydlige Frankrig. 150 km. syd for selve byen Bordeaux ved landsbyen Herm, i øvrigt meget tæt på Pyrenæerne, skulle verdensmesterskabet 2001 for stående jagthunde foregå. I sol og sommer, med 26 graders varme i skyggen og 38 grader i solen, skulle vi dyste mod 11 andre nationer om de seks VM titler - to for hold, to individuelle samt St. Hubertus individuelt og hold.

På det danske engelske hold deltog:

Eng. Setter Senjas Rex ved Poul V. Nielsen,

Gordon Setter Troldmarkens Applaus ved Ulrik Stadelhofer

Gordon setter Åens X-tra Luffe ved Erik Petersen

Eng. Setter Sikas II Snert ved Knud Overgård

Reserve Eng setter Sikas Skipper ved Jørgen Nissen

På det danske kontinentale hold deltog

Langhår Trigger Vant Marrehof ved Henrik Bennedsen (verdensmester 2000)

Ruhår Kragborgs Graff ved Anders Due

Korthår Toes Brahms ved Karl Georg Kristensen

Breton PVN´s Mira ved Poul Valdemar Nielsen

Reserve Ruhår Mai de la Brueyrre de Gatines ved Helmer Sørensen

Denne kom til start da Mira blev løbsk ved ankomst.

I dommerpanelet for de kontinentale deltog Valdemar Larsen – en tillidserklæring til Danmark og en glimrende mulighed for os til at markere vore nordiske synspunkter og belyse eventuelle meningsforskelle omkring idealbilledet af en stående hund. 

Indmarch og træning i farver

De åbne fyrreskoves lyngklædt bund var fremmede for os – men stedets skønhed, skovens ro og de mange fasaners tilstedeværelse på terrænerne gjorde et dybt indtryk på os alle. Samtlige danskere havde fugle chancer på onsdag formiddags træningstur. Her blev ikke fældet fugl – det er forbudt om onsdagen!

Om eftermiddagen var det lille hyggelige stadion, Stade Municipal, klædt i Europas farver. En folklore, nærmest som når et cirkus besøger en provinsby, udspandt sig her. Glad festmusik hamrede ud af højtalerne før landene gjorde deres entre. Til ære for Danmark – som jo besad en VM-titel – havde arrangøren indkaldt en pragtfuld skare rød/hvid klædte unger som vinkede flittigt med dannebrog. Fanebærer var Lene Krüger. Under hver national melodi lod arrangørerne 10-15 stykker vildt (fasaner, agerhøns duer og ænder) flyve ud over grønsværen og videre ud i friheden til de enorme skovstrækninger der omkredser Herm – altså til prøveterrænet!

Dagen sluttede med en aperitif til alle i byens rådhus, hvor palmerne udenfor vuggede i takt med de fine blomsterdekorationer – arrangørerne lagde stort ud – og de mestrede det til VM medalje. 

Fokus på forskelle

De mest markante forskelle på reglerne til VM og vore nordiske regler er følgende:

Ved stand går føreren op på siden af hunden og sammen avancerer (presser) de fuglen til flugt. Man får i udpræget grad lov til at hjælpe og kontrollere hunden i denne proces. Det er tilladt føreren at sparke i vegetationen så fuglen letter. Det klinger måske forkert i vore ører, men de hårdt trykkende fasaner i lyngen er svære at få i luften. I praksis virker det fortrinligt og er vel ret beset yderst jagtligt relevant.

Det er lykkedes at få nordisk rejsning af fugl godkendt (dvs. at fører går en meter bag hunden i avancen op mod fuglen og at det er hunden der letter fuglen). Dette kaldes sydpå for flash rejsning! Tager hunden fuglen i rejsningen uanset avancens udførelse er man færdig - det samme er gældende hvis hunden springer og snapper efter fuglen.

Har hunden stået længe og derefter rykker frem for at få en undvigende fugl til at trykke på ny (sætter fuglen), bremses den af dommeren. Den skal beherske fuglen fra første kontakt.

Standens kvalitet bedømmes mere udpræget end hjemme. Er standen usikker eller løs giver det færre point end den stilfulde, stramme og overbevisende stand. For at opnå Exelent, skal hunden – uanset antal fuglesituationer - vise klasse, dvs. at den arbejder intens og stilfuldt. I matchningen* bedømmes kun fart, søg og stil og man søger bevidst vildttomme marker hertil.

Præmieringer betegnes Exelent, Tres Bon og Bon og svarer til første, anden og tredje præmie på en dansk Brugsklasse. De bedste Exelent præmieringer rangeres.

Afprøvningen starter med et "friminut", hvor kun det positive bedømmes!

Prøven afsluttes med apportering af and fra vand. Kvaliteten af dette arbejde er generelt på et lavere niveau end herhjemme – men dog i klar fremgang.

Europæisk hundesport er enorm stor i forhold til lille Danmark og der sikkert en grund til at de gør som de gør. I VM-ugen startede over 2000 hunde og på en prøve dagen før VM (hvor Senjas Rex og Poul Valdemar i øvrigt opnåede 1.Exelent / nr. tre i matchningen) sendte arrangørerne 35 hold af sted om morgenen! Da VM var overstået startede Cup-France og det hele begyndte forfra.

TOPEN AF SIDEN    index STARTSIDE

Første dag med succes

Hos de kontinentale lagde vi hårdt ud. Sidste års verdensmester Trigger og Henrik gjorde det flot. Ekvipagen entrerede matchningen med 1. Exelent og fejede al modstand til side. En Croatisk Breton forsøgte sig – men forgæves. Trigger lagde aggresivt ud i høj fart og smuk stil men der var et niveau til forskel. CACIT til Trigger og Danmark var i focus. Godt gået Henrik!

Desværre var Trigger den eneste danske kont. hund med præmiering. Hunde der har gået til Exelent, uden chancer til fugl, kan tildeles en ekstra omprøvning på tre minutter. Det lykkedes desværre ikke fordi: Mai´s makker fandt fugl to gange. Graff gik rigtig godt, men havde en tom stand og gik træt til sidst. Den dobbelte Danmarksmester Brahms gik også træt mod slutningen af slippet, men havde gået rigtig godt. Desværre havde Brahms ingen realistisk fugle chance, idet hundene blev sluppet på hver sin side af en vej og makker finder omgående slippets eneste fugl.

For første gang opnåede alle fire (danske) eng. hunde præmiering på førstedagen. En flot præstation! Resultat bragte holdet på en bronzeplads. Rex opnåede Exelent, Applaus fik 4. Exelent og Luffe og Snert fik Bon.

Schweiz lå forrest og Italien på andenpladsen. Førstnævnte alpeland førings blev sikret via Gordon Setter Islo du Grand Valy´s CACIT-sejr på første dagen. Ført af den professionelle træner Conado fra Spanien. En flot gående hund som vandt på en spektakulær baggrund. Makkerhunden, en Eng. Setter Sharam ved Bietolini (Italiensk prof.) nægtede at flytte sig mere end fem meter pga. en førerfejl. Han slap hunden for tidligt og måtte kalde en forvirret hund tilbage. Denne handling kostede dyrt – hunden blev nærmest bange, som havde den gjort noget forkert. Vi amatører tænkte vores!

Det var i øvrigt bemærkelsesværdigt at føreren af Gordon Setteren, Mr. Conado, senere vandt verdensmesterskabet med en anden Gordon Setter, nemlig tæven Olivia des Plaines.

Hænderne nede igen

Med tidligere deltageres erfaringer in mente samt udsagn fra flere deltagerne på prøven, vidste vi, at det var lidt farligt at starte prøven med høje pointtal. Modsat Tour de France, hvor den gule førertrøje sjældent vindes på Champs Elyse – forholder det sig måske lidt anderledes her. På prøven er fokus, akkurat som i cykelløbet, rettet mod de forreste. Men besidder man ikke den sportslige styrke til at indhente føringen, er det tidligere passeret, at visse dommere, specielt sydeuropæiske, herefter dømmer lidt hårdt på foranliggende konkurrenter og derfor magter at vinde på målstregen. Der har rent faktisk været afholdt dommer-krisemøde om præcist dette emne tidligere år.

Vi har nu intet konkret belæg for at påstå at det foregik således på andendagen. Men at vort held var opbrugt fremgår klart af følgende.

Sådan gik det til

Anders Due og Graff: Graff har gået prima. Fire perfekte situationer. I fri-minuttet holdte han endda til at den konkurrerende hund (der er to hunde i et slip) stjal hans stand og pressede fuglen op. I hans fjerde fuglesituation gik noget galt. I et for dommeren helt uoverskueligt terræn, hvor Graff havde stand og Anders var på vej op for at afvikle situationen, kom same hund igen på gal kurs foran Graff. Denne støder fuglen og gik en seks-syv meter efter. Graff forholdte sig komplet i ro. Da fuglen var væk og der igen var ro på situationen, gik Anders hen for koble Graff, der inden snoren var lagt om halsen, tog et par skridt i fuglens flugtretning. Af samme grund blev han diskvalificeret, fordi skytten, som var ved Ander´s side berettede for dommeren, som stadig intet kunne se, at den danske Ruhår ikke havde været rolig!

Måske for at gøre skaden god igen eller for at kompensere lidt på samvittigheden, blev der af dommeren under Gallamiddagen, holdt tale over Graff. Denne havde jo gået fantastisk, men var blevet elemineret, hvilket han beklagede dybt!

Brahms gik et flot slip. Opnåede stand kort efter makkeren. Det varede en rum tid med at afvikle dennes situation. I ventetiden måtte Brahms rykke frem og sætte en løbende fasan. Dette er til ug i Danmark, men ikke Frankrig. Har hunden ikke fuglen i "saksen" første gang, skal føreren hente hunden, koble og trække tilbage og opnå ny stand. Da Karl Georg ville slippe Brahms på ny, lettede fuglen af sig selv. Der var ikke flere fugle – sort uheld!

Mai blev elimineret fordi hun snappede efter en opflyvende fugl efter et ellers udmærket slip. Dette vil man ikke se – det vidste vi godt!

Henrik og Trigger blev efter en åbenlys diskussion med dommeren dømt ned fra Tres Bon til Bon. To gange havde Trigger stand og makker sekunderer. Begge gange siger dommeren at det forholdt sig modsat. Henrik tager skeen i egen hånd og går med skytten, som vidste at Henrik havde ret, frem og afvikler situationen. Fuglen fældes anden gang. Denne lille konflikt med dommeren kostede utvivlsomt verdensmesterskabet – men havde Henrik ikke gjort som han gjorde, havde Trigger aldrig fået sølv. Dommeren godkendte nemlig hans situation som værende tællende!

Mange stand rakte ikke

Knud og Snert fik ingen præmie på trods af fire fuglesituationer. Under en af makkers stand var der problemer med at få kontakt til Snert – som jagtede videre under førerens protester, dog uden at have set partnerens stand eller for den sags skyld at ødelægge noget for den stående hund. Dette er det eneste som Snert gjorde forkert i femten minutter. Dommeren gav ingen begrundelse for hans dispositioner. Ærgerligt - men sådan kan det gå.

Applaus havde uheld med en "syg" eller skadet fasan som han opnår stand for, efter at have gået glimrende. Ulrik lader ham rejse nordisk (flash). Hunden rykker i rejsningen hen over fasanen, som ikke letter i første omgang. Ny stand fra ny position og hornet lyder prompte. Samme dommer som dømte Snert, beder Ulrik om at koble Applaus i standen, for derefter at trække tilbage og slippe med henblik på en ny stand. Da Ulrik kobler Applaus letter fuglen, som i øvrigt kun flyver få meter. Der var ikke flere chancer til fugl i slippet!

Luffe gik et virkelig flot slip. Dommerne roste ham højt og sagde han stod til Exelent. Dette på trods af en vis træthed de sidste minutter. Luffe og dennes makker, fik som de eneste på holdet en omprøvning. Denne varer højest tre minutter, sædvanligvis et sted hvor dommerne ved der fugl. Med stor spænding fulgte hele det danske hold Luffe, som efter en time i bilen plus et kølende brusebad, arbejdede for fuld speed i overtiden. Dommere beklagede meget at det ikke lykkedes at finde fugl til ham. Et tredje slip er ikke tilladt. En flot gestus var det imidlertid, idet de tre minutter i virkeligheden varede 11 minutter.

Den eneste præmierede eng. hund på anden dagen var Rex. Han gik til Exelent i de første ti minutter. Opnår stand. Flash-rejser og apporterer før tiden. Den hurtige apportering betragtes som en lille fejl. Senere opnår han stand. Flashrejser igen – men suser i høj fart over fasanen og stopper op små 10 meter ude. Fuglen letter herefter mellem hund og fører. Karakteren Exelent blev nu til Tres Bon. Men Rex kunne bryste sig af at være den største pointsluger til vort hold.

TOPPEN AF SIDEN

Præmieringer individuelt Engelske hunde:

Placering Race Nation Navn/point Ejer Fører

Verdensmester Gordon Setter SWE Olivia des Plaines 19 Kholi Conado

2. Eng. Setter I Sharam 16 Bietolini

3. Pointer SPA Orfeo des Feux de la P. 14 Ballesteros Bueno Bonill

4. Eng. Setter F Francinnis Goga 14 Derusseau Maudet

5. Gor. Setter SWE Islo du Grand Valy 14 Kholi Conado

6. Eng. Setter F Magic du Dome Etoi 13 Bleunven Provost

7. Gor. Setter D Joop von Eixelberg 12 Palma Jessen

8. Gor. Setter D Highländers Diego 11 Erfkamp Lohmand

9. Eng. Setter DK Senjas Rex 11 Klit Nielsen

10. Eng. Setter SPA Jen de Playabarri 11 Urra Gondra Urra Gondra

11. Eng. Setter I Pianigiani´s Saimon 8 Pianigiani

12. Gor. Setter DK Troldmarkens Applaus 7 Stadelhofer Stadelhofer

13. Pointer F Jonas du Bois des Pe 7 Bonnetere Bonnetere

14. Eng. setter SPA Nash du Poulit San 6 MourenzaMo Marchesi

15. Pointer F Lucifer des Lys du B 4 Folmon Esquirol

16. Eng. Setter GRK Aston del Zagnis 4 Maritsas Simons

17. Pointer GRK Dea von der Postswage 4 Mathiopolos Maurids

18. Eng. Setter POR Lucas du Mas Déyra 4 Amaral Amaral

19. Eng. setter RCK Livo Od Benica 4 Ticha Ticha

20. Pointer RCK Herta Z Tismenic 4 Brezina Brezina

21. Eng. Setter SWE New West De Gri Mo 4 Sterk Boutier Mura

22. Gor. Setter DK Åens X-tra Luffe 2 Petersen Petersen

23. Eng. Setter DK Sikas II Snert 2 Overgård Overgård

24. Eng. Setter CRO Rambo 2 Gmizic Gmizic

25. Eng. Setter HOL Francinies Maurits 2 Van´t Land Van´t Land

26. Pointer POR Nat du Clapet aux Ba 2 Amaral Amaral

27. Pointer POR Jim de Láuro 2 Rosario Dam Rosorio Dam

Derudover opnåede 2 Pointere, 1 Irsk Setter, 2 Gordon Settere samt 8 Eng. Settere ingen præmie  

 

Præmieringer individuelt Kontinentale hunde

Placering Race Nation Navn/point Ejer Fører

Verdensmester Korthår F Omar du Mont d. Epi 23 Jeanet Fusillier

2. Langhår DK Trigger Vant Marre 16 Bennedsen Bennedsen

3. Breton PO Astro 13 Picarra d. Sil Picarra d. Sil

4. Breton F Mabrouk du Bois de V. 12 Bagot Bagot

5. Korthår PO Loft des Broulillards 11 Esteves Silva Esteves Silva

6. Korthår SW Orion dit Onyx 9 Egger Robin

7. Korthår SW Ora de Lemania 8 Goeldin Rogger

8. Korthår F Merlin de Corvee 6 Fuertes Fuertes

9. Ruhår HOL Quinny van de Krep 6 Bolle Carbijn

10. Breton I Brio 6 Acerbi

11. Breton HOL Nadier de Lárdour 4 Pinkse Pinkse

12. Korthår POR Mickey de la Diane du 4 Amaral Domini

13. Breton POR Llampa de Alecrin 4 som 3. som 3.

14. Korthår SW Olaf de Lemania 4 Goeldlin Fricker

15. Korthår BEL Vidoc vom Wald Geh. 2 Poelemans Hellem

16. Korthår BEL Tohr de Plaimont 2 Martens Martens

17. Ruhår CROA Frina od Heraka 2 Ovcar Ovcar

18. Korthår HOL Buick Vant Riegers 2 Slager Slager

19. Ruhår I Otis del Chisola 2 Zacco

20. Korthår CZC Kora Z Prosecske 2 Melmuka Melmuka

Derudover opnåede 3 Korthår, 1 breton og 2 Ruhår ingen præmie.

  TOPPEN AF SIDEN

Holdkonkurrence Engelske Holdkonkurrence Kontinentale Minimum to hunde fra hvert hold skal præmieres for rangering

Guld Frankrig 38 point Guld Portugal 32 point

Sølv Sweiss 37                Sølv Frankrig 31

Bronze Spanien 31       Bronze Sweiss 21

4. Italien 24              4. Holland 12

5. Tyskland 23             5. Italien 8

6. Danmark 22             6. Belgien 4

7. Grækenland 8     7. Croatien 2

8. Portugal 8          Danmark –" desværre" var det en og

9. Croatien 4         samme hund der kom på præmielisten

10. Holland 2        begge dage - i alt 16 point.

Verdensmester i Saint Hubertus Championship. dk02.gif (25912 bytes)

Med sin lille sikre vildfinder af eget opdræt, Breton PVN´s Mira, arbejdede Poul Valdemar sig frem til matchningen om den fornemme titel – Championnnat du Monde St. Hubertus.

På denne prøveform kan hund og fører opnå point i mange forskellige discipliner. På almindelig markprøve, hvor det primært er hundens kvaliteter der beskrives under parsøg, foregår Hubertus med solo søg. Hubertus-prøveformen en "eksamen" for ekvipagen. Jægeren bedømmes på opførsel, jagtmanerer, skydning samt våbenkendskab. Hunden bedømmes på vildtfinderevner, samarbejde, søg og evt. apporterings evner.

I matchningen mødte PVN (95 point) en jæger fra Croatien (66 point) med en Engelsk Setter. Croaten havde åbenbart fremvist en yderst høj jagtkultur, idet han havde kvalificeret sig til dysten mod PVN uden point for at have fældet fugl. Da PVN havde opbrugt sin kvote på to fugle og yderligere havde to fuglesituationer på den ordinære prøve, skulle Croatens hund, for at sejre, finde fugl som igen skulle fældes. Alt sammen i løbet af matchningens 15 minutter! PVN trak start nr. et og lagde et kolossal pres på Croaten ved at have fire godkendte fuglesituationer og en skudt fugl. Croaten opnåede to fugle på tasken. Desværre for ham, havde hans hunde haft for mange tomme stand, samt knaldapporteret begge fugle (sprunget frem ved knaldet fra geværet før ordre fra fører til apport )

VM-titlen tildeltes for første gang til en dansk hundefører. En stolt og bevæget PVN blev omringet af gratulanter og vi fejrede alle sejren hjemme i hytten med god fransk Grand Bordeaux vin. Vi sad til over midnat på terrassen og lod de andre gæster (alle hundefolk) vide hvor danskerne boede. En herlig aften. Et utroligt flot resultat som virkelig er med til at skabe respekt om vore danske hunde ude i det store Europa. Hjertelig tillykke Poul.

Verdensmestre Saint Hubertus for hold    dk02.gif (25912 bytes)

Jørgen Nissen og Engelsk Setter Sikas Skipper deltog også i Saint Hubertus. Ekvipagen gjorde det meget flot og scorede høje pointtal primært ved at undlade at skyde. Skipper opnåede en prima situation som blev afviklet korrekt. Desværre var en dommer placeret i fuglens flugtlinje og Jørgen valgte ikke at skyde. Af indlysende grunde en yderst fornuftig disposition. Dommerne må have været Jørgen så taknemmelig "for et liv", at de valgte kun at fradrage point for manglende fugl på tasken. Således blev Jørgen Nissen også Verdensmester. Danmark vandt holdkonkurrencen i Saint Hubertus. Et stort tillykke til jer begge! Godt gået.

Au revoir – vi ses

Ugen sluttede med en stilfuld gallamiddag iscenesat helt utroligt. Aftenens store oplevelse var underholdningen fra et fantastisk 12-mands hornorkester. Meget, meget højt musik med vibrator på tonerne og en næsten syntetisk forstærket lyd samt en sikkerhed i melodien som sjældent hørt. Samtlige var klædt i blodrøde jakker og lignede en mellemting mellem Napoleon Bonaparte og Solkongen. Og de spillede som var det på selve Bastilliedagen. Det var bare så flot.

Alt i alt var ugen i Frankrig en fantastisk oplevelse med et dejligt kammeratskab og højt humør samt oplevelser vi sent eller måske rettere aldrig vil glemme. En tåget regnfyldt nat på de europæiske motorveje, spiste vi på hjemturen Jørgens nylavede æggekage med sprøde bacon – så godt havde vi det hver dag!
                                                                                                                                                                                                                                EP
sidste nyt TILBAGE  index STARTSIDE